40 dagen aktie

De interkerkelijke 40-dagenaktie Laren-Blaricum-Eemnes

Actueel

40DAGEN_Poster5-2018.inddHet motto voor 2018 is:

Bamboe…., méér dan een plant!

Al meer dan 40 jaar voert de interkerkelijke 40-dagenaktie Laren-Blaricum-Eemnes tijdens de 40-dagentijd actie binnen de BEL-gemeenten en zijn er met uw steun vele mooie projecten in de derde wereld gerealiseerd.

Dit jaar hebben wij weer twee mooie projecten:

 

Een bamboeplantage voor Sheini in Ghana.

De Stichting Barbarugo uit Waverveen zet zich al een aantal jaren in om de droogte in Afrika op een effectieve manier te bestrijden, namelijk door het aanleggen van bamboeplantages. En daarmee helpt zij ook de lokale bevolking inkomsten te genereren, boskap en erosie tegen te gaan en een duurzame grondstof te produceren met een grote afzetmarkt. Meer informatie leest u op : http://www.barbarugo.org.

Wij willen nu, met uw steun, de Stichting Barbarugo helpen om een bamboeplantage van 4 hectare aan te leggen bij het dorp Sheini, een afgelegen nederzetting in het noordoosten van Ghana op de grens met Togo. Sheini telt zo’n 110 gezinnen met totaal 280 kinderen jonger dan 10 jaar. Door haar geïsoleerde ligging en de gebrekkige of eigenlijk het ontbreken van een infrastructuur en sanitaire voorzieningen, zijn de dorpelingen geheel op zichzelf aangewezen om in hun onderhoud te voorzien. Er is geen licht, geen stromend water, geen riolering, geen wegen. De hutten zijn uit leem en stro opgebouwd en moeten elke paar jaar vervangen worden. De scholingsgraad is laag (twee-derde van de bevolking is nooit op school geweest). Er wordt wel basis-onderwijs gegeven, maar er is geen schoolgebouw, dus de leerlingen zitten onder een boom. De leraren komen van buiten het dorp en moeten er enkele malen per week overnachten, maar daar is geen voorziening voor. Het gevolg is, dat de leraren alleen komen als ze er zin in hebben en zo gauw mogelijk naar een baan elders zoeken.

Maar nu heeft Sheini een chief die zijn dorp vooruit wil helpen. Een belangrijk gegeven in deze omgeving, want zonder actieve steun van het lokale hoofd begin je niet veel. En in Barbarugo heeft hij een goede partner gevonden. Bamboe wortelt diep en houdt het regenwater vast, waardoor de grond weer vruchtbaar wordt.

Bamboe-stekjes

Geschikte stekjes worden zorgvuldig opgekweekt

Bamboe-stekjes 2

vrouwen brengen de stekjes naar de geplande plantage

Bamboe-planters

waar het echte werk begint

Na enkele jaren wordt de bamboe zo groot, dat van de stammen solide huizen kunnen worden gebouwd. En ook een schooltje en onderdak voor de onderwijzers. Bamboe is ook een industrieel product. Naast meubels worden tegenwoordig ook fietsen van bamboe gemaakt en dient het ook als grondstof voor kleding. De chief is ondertussen ook al bezig om elektra in Sheini te krijgen. Dit zal nog wel even duren, maar met uw steun wordt door de aanleg van een bamboeplantage de eerste stap gezet voor het genereren van eigen inkomsten voor de inwoners van Sheini.

Een tweede lokaal voor het Isibindi-Safe Park in Duncan Village, Zuid-Afrika

Onder het motto ”Wij luiden de BEL voor een Rondavel” hebben wij in 2016 succesvol actie gevoerd voor het Isibindi Safe Park (Zuid-Afrika). Hier worden kleine kinderen uit Duncan-Village, een krottenwijk van Buffalo-City, overdag opgevangen en kunnen hun oudere broers of zusjes daar na schooltijd hulp krijgen bij hun huiswerk en verdere praktische zaken, zoals het leren omgaan met geld en het maken van een keuze voor een opleiding. In het voorjaar van 2017 is een delegatie vanuit de gezamenlijke BEL-kerken op bezoek geweest in Duncan Village. Tijdens dit bezoek is ons al gebleken, dat er dringend behoefte is aan een extra accommodatie voor de kinderen. Het door ons geschonken gebouwtje is namelijk alleen voor de kleintjes bedoeld. Maar bij slecht weer maken ook de oudere kinderen hier gebruik van en dit zorgt nogal eens voor problemen, aangezien er maar ruimte is voor max. 40 kinderen.

Isibindi kinderen kantoortje

Door ruimtegebrek wijken de kleintjes uit naar het kantoortje.

Isibindi maaltijd

Gezellig, maar niet voor iedereen plaats tijdens de maaltijd

 

 

 

Het Safe Park vraagt nu om een onderkomen waar 80 kinderen in passen. Dan kunnen daar de maaltijden voor de kinderen plaats hebben en hoeven ze niet meer in de extreme hitte of kou buiten te zitten. Het is de bedoeling om dit nieuwe onderkomen ook te gaan gebruiken voor huiswerkbegeleiding, het organiseren van life skills programma’s en indoor spelletjes.

Verder zou de nieuwe accommodatie ook heel goed gebruikt kunnen worden bij workshops en trainingen over behandeling van HIV-infecties en TBC. Deze workshops worden geregeld gegeven aan de moeders van de kinderen, om te voorkomen dat de kinderen ook met HIV of TBC besmet worden.

Graag zouden wij dit mooie project met uw steun willen afronden met de bouw van deze extra accommodatie.

Daarnaast wil de 40-dagenaktie ook in 2018 nog een aantal studentes in Nepal blijven steunen door hun studie te financieren en/of voor veilige huisvesting te zorgen. Deze meisjes hebben dankzij uw steun de lagere en middelbare school kunnen doorlopen. Zij zijn u hiervoor zeer dankbaar en willen zich graag na hun beroeps-opleiding inzetten voor verbetering van de leefomstandigheden van hun minder bedeelde landgenoten.

Als werkgroep van de 40-dagenaktie kiezen wij de projecten altijd zeer zorgvuldig uit, we gaan daadwerkelijk met de stichtingen in gesprek, en zien er scherp op toe dat al het ingezamelde geld goed wordt besteed. De stichtingen worden alle geleid door mensen, vaak (met bindingen) hier uit de regio, die zich geheel belangeloos inzetten voor hun project. Met als enige doel kansarme kinderen, vrouwen en gemeenschappen een kansrijke toekomst te bieden. Dit kan evenwel alleen met uw financiële bijdrage.

Download hier onze folder 40-dagenaktie 2018

Helpt u ons hen te helpen?                       .

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s