40 dagen aktie

De interkerkelijke 40-dagenaktie Laren-Blaricum-Eemnes

Moeder en kind, onze zorg.

De Interkerkelijke 40-dagenaktie Laren-Blaricum-Eemnes voert al meer dan 45 jaar tijdens de 40-dagentijd actie binnen de BEL-gemeenten.
Met uw steun zijn er vele mooie projecten in diverse ontwikkelingslanden gerealiseerd.
Voor 2022 vragen wij weer uw steun voor een ambitieus ontwikkelingsproject in Nepal.

Een medische steunpunt en geboortecentrum in Sailung

In 2020 hebben wij, onder het motto Met School meer Toekomst, uw steun gevraagd voor de realisatie van een aardbevingsbestendig schoolgebouw in Sailung. Mede door uw bijdrage heeft de stichting Ton Memorial School Sailung de eerste fase (de klaslokalen) van dit ambitieuze plan kunnen realiseren. Vorig jaar november is de school feestelijk geopend, in aanwezigheid van de uit Blaricum afkomstige Jan Post, als afgevaardigde van de stichting, en onder grote belangstelling van de lokale bevolking. En ook voor de 2e fase is nu groen licht gegeven: de schoolkeuken en -tuin, waar de leerlingen leren om hun eigen groente te verbouwen; een computerlokaal/bibliotheek met een gemeenschappelijke functie; een lerarenverblijf en een sanitairgebouw met toiletten en wasgelegenheden voor jongens en meisjes. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de website van de stichting http://www.sailung.nl.

Sailung maakt onderdeel uit van Shailungeshwar, een samenwerkingsverband van 8 dorpen in het Dolakha-district in de Janakpur-zone in het noordoosten van Nepal. Het gebied beslaat 100 km2 en telt ruim 13.000 inwoners. Recent is er met steun van Unicef een klein medisch (nood)steunpunt geopend met beperkte openingstijden. Voor echte medische zorg is men aangewezen op ziekenhuizen in omliggende plaatsen op 3 à 4 uur lopen. Voor zwangere vrouwen is het een uitdaging om ruim twee uur door velden en bergen te lopen naar het dichtstbijzijnde geboortecentrum (of één tot drie uur reizen per truck).


Nu er zo’n mooi schoolgebouw is gerealiseerd heeft het dorpsontwikkelingscommité gevraagd of de stichting ook kan ondersteunen in het opzetten van een uitgebreider medisch steunpunt annex geboortecentrum, met 6 kamers voor medische- en bevallingsondersteuning, tijdelijke opname en voor het verblijf van de medische staf. Een perceel rijksgrond in de omgeving van de school is hiervoor beschikbaar.

Het doel is continu 24 uur per dag medische zorg voor de circa 3.000 inwoners van Sailung en directe omgeving. Ook zal de lokale overheid borg staan voor het medisch personeel, de salarissen en alle exploitatie kosten.

Voor de afbouw van de school heeft de Stichting Ton Memorial School voldoende fondsen binnengekregen, maar voor de realisatie van het medisch steunpunt annex geboortecentrum heeft men ons weer gevraagd of wij hen hierbij weer financieel kunnen ondersteunen.

Daarnaast rekent de stichting Caring Unites nog op ons voor het schoolgeld voor twee leerlingen, Nishan en Sushant, de zoontjes van moeder Samitha Bhujel, die door de zware aardbeving in Nepal in 2015 haar man heeft verloren. Moeder Samitha heeft met behulp van een microkrediet van de stichting Caring Unites wel een winkeltje kunnen overnemen, dus hopelijk kan ze op termijn in haar eigen onderhoud voorzien.

In onze verantwoording voor 2021 moesten wij u melden, dat het ontwikkelingsproject Bandar Jhula Nepal, niet alleen door de coronapandemie, maar ook de voor lange tijd onbegaanbare wegen door zware regenval, helaas ernstige vertraging had opgelopen.

Maar wij kunnen u nu melden, dat de stichting Child Welfare Organization Nepal afgelopen december in Bandar Jhula alsnog de handpompen heeft kunnen installeren, zodat een groot aantal inwoners voorzien zijn van schoon drinkwater. En ook de trainingen op het gebied van duurzame landbouw en veeteelt aan 20 groepen van 50 personen heeft men succesvol kunnen afronden. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de website van de stichting: http://www.childwelfarenepal.nl.

Als werkgroep van de 40-dagenaktie kiezen wij de projecten altijd zeer zorgvuldig uit. We gaan daadwerkelijk met de stichtingen in gesprek en zien er scherp op toe dat al het ingezamelde geld goed wordt besteed. De stichtingen worden alle geleid door mensen, vaak (met bindingen) hier uit de regio, die zich geheel belangeloos inzetten voor hun project. Met als enige doel kansarme kinderen, vrouwen en gemeenschappen een kansrijke toekomst te bieden. Dit kan evenwel alleen met uw financiële bijdrage. Helpt u ons hen te helpen?

Reacties zijn gesloten.